REFLEXIONS SOBRE ELS GRANS ESPAIS NATURALS



Fa molts anys que visit les muntanyes, tant les mallorquines com les de la península ibèrica, de forma turística o com a caminador, per tant estic en disposició de expressar una opinió que em corroeix per dedins, que em fa molt de mal com a resident i aborigen de l’illa de Mallorca.
Segurament he estat als Pirineus més de 50 vegades, als Picos d’Europa, al canyon de Rio Lobos, a les muntanyes de Granada, a les muntanyes dels camins de Sant Jaume, les de Granada, Sevilla, Roncesvalles, Oviedo, Ondarroa,  a la Serra de Guadarrama, al Pirineu francès, a les muntanyes de Galícia, Astúries,  i a molts altres indrets naturals principalment d’Espaya i d’altres indrets internacionals.
Després de visitar tants de llocs, puc assegurar que mai he vist la gran quantitat de filferros, tanques, barreres, indicadors de prohibició, panys, fundacions que no volen senderistes, perill d’animals amollats, ets, etc, etc, que hi ha a Mallorca i concretament a la Serra de Tramuntana, que curiosament és Patrimoni Mundial.
Als Pirineus, que és la zona que més coneisc, hi conviuen perfectament els propietaris, que es dediquen en molts casos als conreus i a les explotacions ramaderes amb els caminadors, els excursionistes, no hi ha filferros ni prohibicions, si que hi ha senyalitzacions amb indicadors a tot arreu, i en tot cas hi ha fils elèctrics per que els animals no fugin, que es poden moure per passar. En tot cas, els propietaris tenen un ús preferencial dels espais naturals, mai en són usuaris exclussius.
Que putes passa a Mallorca??
A Mallorca, es veu que qualsevol impresentable, pot comprar un espai natural, una muntanya, una vall, un accés a una platja, camins ancestrals.............tancar-los i prohibir-ne el pas, dedicar-se a fer animalades, matançes d’animals salvatges, i sobretot posar panys, filferros, tanques metàl·liques per impedir el pas, apuntar-se a fundacions ecologistes també per prohibir el pas, llogar a matons que no et deixen passar, i no oblidem, el que és més trist de tot, actuar com a senyors feudals sobre allò que és patrimoni de tot els humans, la terra, les muntanyes, els torrents, els espais naturals, els espais costaners.
Com a mallorquí, estic molt decebut, quina merda de gestors polítics tenim, ells són els que poden canviar tot plegat, sempre dic el mateix, si dues dotzenes de milionaris compren tots els espais naturals de Mallorca, la resta de persones que vivim a l’Illa no tendrem més remei que anar a caminar exclusivament pels passeig marítims i per les voreres de les carreteres.
Ancestralment les servituds dels senyors feudals han dominat les relacions a l’illa, ara s’hi afegeixen els capritxos dels rics i estrangers que compren i fan els que els hi passa pels collons.
Quina enveja em donen els que viuen en altres llocs amb grans espais naturals que poden visitar, sense cap tipus de problema i quin fàstic en fan cada vegada més les mallorques, antany em sentia orgullós de ser mallorquí i viure a Mallorca, i ara ja no sé si val la pena lluitar per fer de l’Illa un lloc millor o deixar-ho definitivament en mans dels impresentables i que la converteixin en una nova Eivissa, un lloc caríssim per viure en mans de grans terratinents que només pensen en el seu benefici personal i que no veuen més  enllà que el seu puta mèlic.
Finalment vull per una proclama: LA TERRA I ELS ESPAIS NATURALS PER A TOTHOM. LEGISLAR PER QUE AIXÍ SIGUI, I QUE ELS GRANS  PROPIETARIS NO TENGUIN DRET A NEGAR NI EL PAS NI EL GAUDIR D’ELLS A LA RESTA DE LA HUMANITAT, MOLT TENEN EN TENIR-NE UN ÚS PREFERENCIAL, JA ESTÀ BÉ D’AGUANTAR A  FILLS DE NA PURA, EGOÍSTES.

Comentaris